Audi Q5   Bediening   Warm en koud  3-zone automatische comfortairco
De airconditioning houdt de gewenste temperatuur in het interieur van de wagen gedurende elk jaargetijde constant.
De airconditioning is een combinatie van een automatisch werkend verwarmings- en ventilatiesysteem en een systeem dat voor het ontvochtigen en het koelen van de lucht in het interieur van de wagen verantwoordelijk is.
De airconditioning houdt een eenmaal ingestelde temperatuur volautomatisch constant. Daartoe worden de temperatuur van de uitstromende lucht, het aanjagertoerental (luchthoeveelheid) en de luchtverdeling vanzelf aangepast. Het systeem houdt ook met sterke zonnestralen rekening, zodat het niet nodig is het systeem met de hand bij te stellen. Daarom biedt in bijna alle gevallen de automatische regeling de beste voorwaarde voor het comfort van de inzittenden van de wagen gedurende alle jaargetijden Link.
Let op:
Bij ingeschakelde koelfunctie daalt de luchtvochtigheid in het interieur van de wagen. Hierdoor wordt voorkomen dat de ruiten beslaan.
Bij hoge luchtvochtigheid buiten en hoge buitentemperaturen kan condenswater van de verdamper van de airconditioning lekken en onder de wagen een waterplas vormen. Dit is normaal en geen teken van lekkage.
Bij lage buitentemperaturen schakelt, met uitzondering van de ontwasemingsstand, de aanjager pas op een hoger toerental over, als de koelvloeistof warm genoeg is.
Als er met volgas wordt weggereden, wordt de compressor van de airconditioning even uitgeschakeld om het volle motorvermogen te behouden.
De compressor wordt bij hoge koelvloeistoftemperaturen uitgeschakeld, opdat de motorkoeling bij extreme motorbelasting is gewaarborgd.
Interieurluchtfilter
Het interieurluchtfilter (deeltjes- en absorptie-koolfilter) zorgt ervoor dat verontreinigingen van de buitenlucht (bv. stof, pollen) en geuren worden verminderd en/of tegengehouden alvorens deze lucht het interieur binnenkomt. Ook in circulatiefunctie wordt de lucht gefilterd.
Het filterelement moet overeenkomstig de in het Serviceplan aangegeven intervallen worden vervangen, opdat de werking van de airconditioning niet negatief wordt beïnvloed.
Als de werking van het filter door het gebruik van de wagen in een gebied met veel luchtverontreiniging voortijdig afneemt, moet het filterelement vaker worden vervangen dan in het Serviceplan staat aangegeven.
Sleutelherkenning
De actuele standen van de airconditioning worden automatisch opgeslagen en aan de sleutel met radiografische afstandsbediening toegekend.
Energiemanagement
Om ontladen van de accu te voorkomen en de elektrische energiehuishouding weer in evenwicht te brengen, krijgen verbruikers die bijzonder veel energie nodig hebben tijdelijk minder energie of worden zelfs uitgeschakeld Link. Vooral verwarmingssystemen gebruiken veel energie. Als u constateert dat bijvoorbeeld de achterruitverwarming niet verwarmt, krijgt deze van het energiemanagement tijdelijk minder energie of deze is uitgeschakeld. De systemen zijn weer beschikbaar zodra de energiehuishouding weer in evenwicht is.
ATTENTIE!
Voor de verkeersveiligheid is het belangrijk dat alle ruiten vrij van ijs, sneeuw en wasem zijn. Alleen dan is goed zicht gewaarborgd - anders gevaar voor ongelukken! Zorg ervoor dat u vertrouwd raakt met de juiste bediening van de automatische airco en met het ontwasemen/ontdooien van de ruiten.
Voorzichtig!
  • Als u denkt dat de airconditioning is beschadigd, moet u - om verdere beschadigingen te voorkomen - het systeem uitschakelen en door een (Audi-)specialist laten controleren.
  • Reparatiewerkzaamheden aan de airconditioning vereisen bijzondere vakkennis en speciale gereedschappen. Bij storingen daarom een (Audi-)specialist opzoeken.
Aanwijzing
  • De luchtinlaat voor de voorruit moet vrij van ijs, sneeuw of bladeren zijn, opdat verwarming en airconditioning optimaal kunnen functioneren.
  • De via de roosters binnenkomende en door het hele interieur stromende lucht verdwijnt weer via de achterzijde van de wagen. Let er daarom op dat deze ontluchtingsgleuven niet door kledingstukken enz. worden bedekt.
  • De airconditioning werkt het beste, als de ruiten en het panoramaschuifdak* zijn gesloten. Wanneer echter het interieur bij een stilstaande wagen door binnenvallende zonnestralen sterk is verwarmd, kan het afkoelen worden versneld door de ruiten even te openen.